top of page
Buscar
  • Foto del escritorAmpa escola malagrida

MANIFEST CONJUNT DE LES AFA D'OLOT

PER UNA CIUTAT MÉS AMABLE, SOSTENIBLE, SEGURA I INTEGRADA A L'ENTORN

A Olot, els carrers no estan pensats per als infants. Passen cotxes i no són segurs, els diem. Voreres molt estretes, falta de passos de vianants, cotxes a gran velocitat, absència de carrils bici, rotondes mal senyalitzades, ponts sense vorera… Ens hi hem acostumat tant, que ja trobem normal que els infants vagin acompanyats a l’escola. I que, si volen jugar, ho facin a casa o sense sortir del parc. Per comoditat, hem venut la ciutat al cotxe, hem vist créixer barris dormitori sense vida i centres comercials sense barri, i hem perdut la seguretat als carrers. A més, hem omplert l’aire de contaminació, que no es veu ni fa olor però ens mata: Olot té un nivell més alt de PM2.5, PM10 i PM1 que, per exemple, l’Eixample de Barcelona. Això multiplica els casos de càncer, bronquitis, problemes cardiovasculars, asma i al·lèrgies entre la població infantil d'Olot i produeix un retard en el desenvolupament cognitiu i neuronal, ja des de l’embaràs.

Fa temps que diverses AFAs de diferents centres educatius d’Olot, en diferents moments i per separat, hem estat reunint-nos amb l’Ajuntament per demanar millores en els entorns escolars, amb el convenciment que el que és bo per a la infància és bo per a tots els ciutadans. Però, més enllà d’alguna actuació anecdòtica, l’Ajuntament mai ha desplegat cap pla d’actuacions, ni cap previsió ni cap dotació econòmica per revertir aquesta situació.

Sabem que pacificar una ciutat genera recels i demana un canvi de mentalitat i d’hàbits. Però els beneficis són molts i per a tothom.

Per començar, una ciutat pacificada afavoreix les compres de proximitat, el comerç local, la vida als barris, les pràctiques esportives, la integració social, la mobilitat dels infants, dels joves i de la gent gran… Pacificar una ciutat, en comptes d’enfrontar veïns, els uneix.

A més, pacificar una ciutat no ha de ser un problema per un partit polític, sinó un benefici. Només cal veure el cas de Pontevedra, que va convertir en zona de vianants 300.000 m2, va reduir els nivells de CO2 un 67 % i es manté al govern des d’aleshores, fa més de vint anys.

A nivell econòmic, no suposa cap inversió faraònica. Olot disposa de prou recursos per aplicar totes i cadascuna de les millores necessàries. Només cal que l’Ajuntament reordeni les seves prioritats.

Finalment, comptem amb les directrius de la Unió Europea i la Generalitat de Catalunya, que ja demanen prioritzar els vianants i les bicicletes davant dels cotxes. A més, ciutats com París, San Francisco, Vancouver, Estocolm, Hamburg, Nantes, Oslo, Lisboa, Vitòria… ens porten avantatge, són casos d’èxit i ens poden servir d’exemple.


Per tot això, demanem a l’Ajuntament que adopti urgentment les següents mesures i instem la resta de grups polítics a donar-hi suport i incloure-les en els seus programes electorals de cara a les eleccions municipals de 2023:

  1. Pacificar el trànsit al voltant de les escoles. Instal·lar limitadors de velocitat, desviar el trànsit i limitar l'aparcament.

  2. Prioritzar els entorns escolars en el pla de mobilitat, amb la creació de carrils bici segregats i corredors per a vianants lliures de cotxes.

  3. Potenciar de forma immediata el transport públic col·lectiu a nivell local i comarcal perquè sigui possible moure’s per la comarca sense turismes.

  4. Desplegar una campanya informativa permanent, a tota la ciutat i a tots els nivells, que fomenti els desplaçaments a peu i en bicicleta.

  5. Controlar els nivells de contaminació i soroll a cada escola i adoptar mesures urgents de restriccions de trànsit allà on la mitjana superi el valor límit establert per l’OMS pel que fa a diòxid de nitrogen de 10.0 𝛍g/m​.

  6. Adaptar l'escola i el seu entorn al canvi climàtic. Revegetar els patis escolars i creació de grans eixos verds, amb fonts, zones de lleure i espais ombrívols, que proporcionin frescor i millorin la qualitat de l'aire.

  7. Incloure experts i afectats en totes les decisions sobre mobilitat i entorns escolars segurs.

  8. Multiplicar els espais per a l'aparcament segur de bicicletes, patins i patinets, per incentivar la mobilitat activa al centre.

  9. Vigilar i fer complir la normativa vial a l'entrada i la sortida dels infants perquè l'entorn escolar sigui un espai segur i de convivència.

  10. Plasmar aquestes mesures, amb la màxima concreció, en un Pla de Mobilitat Sostenible, en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i als Plans de Mobilitatt Urbana Sostenible (PMUS) perquè serveixin de guia els propers anys.


La forma com una ciutat tracta els seus infants i les seves escoles és el mirall del que som com a societat. A Olot, no podem estar gens orgulloses de com s'estan fent les coses. Els nostres infants no mereixen aquesta situació que els condemna a un present perillós, envoltat de fum, contaminació i soroll. Volem canvis i, en el context de canvi climàtic en què estem, creiem que són urgents.

Com a mostra de protesta cap a la inacció de l’Ajuntament, i com a primer pas per recuperar els carrers, divendres 21 d’abril tallarem els carrers dels entorns escolars en una diada festiva. Convidem a tots els veïns i veïnes d’Olot a sumar-s’hi.



Olot, 17 d’abril de 2023




AFA Escoles Bressol Municipals (Les Fonts, La Gredera del Morrot, St. Pere Màrtir i Sant Miquel), AFA Escola El Morrot, AFA Escola Malagrida, AFA Escola Petit Plançó, AFA Escola Pia, AFA Escola Pla de Dalt, AFA Escola Sant Roc, AFA Escola Volcà Bisaroques, AFA CEE Joan XXIII, AFA Institut Bosc de la Coma, AFA Institut Escola Greda, AFA Institut La Garrotxa, AFA Institut Montsacopa.


Manifest AFAs Olot
.pdf
Descargar PDF • 84KB

8 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page